Meditasjon i "enkle ord" av Marina Lemar

Da jeg kommuniserte med forskjellige mennesker som har forskjellige sosiale posisjoner – fra en milliardær som har en suksessfull virksomhet i Moskva til en munk som ikke har annet enn klær – innså jeg at materiell rikdom ikke gjør en person lykkelig. Kjent sannhet.

Hva er hemmeligheten?

Nesten alle menneskene som inspirerte meg med sitt snille hjerte, ro og øyne fylt med glede, mediterer regelmessig.

Og jeg vil si at livet mitt også endret seg mye etter at jeg begynte å trene yoga, der meditasjon som kjent er en av hovedøvelsene. Og nå forstår jeg at ved å studere, akseptere og helbrede tankene mine, kommer alle aspekter av livet i harmoni.

Etter år med praksis og kommunikasjon med vellykkede og glade mennesker, kom jeg til konklusjonen: for å føle deg på plass, for å være avslappet og samtidig fylt med vital energi, må du vie tid til avslapning, stillhet og ensomhet hver dag.

Her er hva kjendiser har å si om meditasjon.

Ikke stol på? Og du gjør det riktig! Sjekk alt på opplevelsen din.

I følge noen tekster sa Buddha før hans død: «Jeg gjemte ikke en eneste lære i min lukkede håndflate. Ikke tro et eneste ord bare fordi Buddha sa det – sjekk alt på din egen erfaring, vær din egen rettesnor. 

En gang gjorde jeg nettopp det, jeg bestemte meg for å sjekke det ut, og i 2012 bestemte jeg meg for å gå gjennom mitt første retreat for å lære dypere meditasjon.

Og nå prøver jeg regelmessig å ta en pause i livets rytme, og setter av noen dager til dyp meditasjon. 

Retreat er ensomhet. Å bo alene i et spesielt retreatsenter eller et eget hus, stoppe enhver form for kommunikasjon med mennesker, våkne klokken 4 om morgenen og mesteparten av dagen går med til å øve på kontemplasjon. Det er en mulighet til å utforske sinnet ditt, kjenne noen sensasjoner i kroppen, høre din indre stemme og løse opp spenningsknutene i den fysiske kroppen og psyken. Å oppholde seg i retreat i 5-10 dager frigjør et stort energipotensial. Etter dager med stillhet er jeg fylt med vitalitet, ideer, kreativitet. Nå har jeg kommet til solo-retreater. Når det ikke er kontakt med mennesker.

Jeg forstår at et moderne menneske ikke alltid har mulighet til å trekke seg tilbake over så lang tid. I de tidlige stadiene er dette ikke nødvendig. I dette innlegget vil jeg vise deg hvor skal jeg starte. 

Bestem selv et passende tidspunkt – morgen eller kveld – og et sted der ingen vil forstyrre deg. Start i det små - 10 til 30 minutter om dagen. Da kan du øke tiden hvis du vil. Deretter velger du selv hvilken meditasjon du vil gjøre.

Med all den tilsynelatende variasjonen av meditasjoner, kan de deles inn i to kategorier – konsentrasjon av oppmerksomhet og kontemplasjon.

Disse to typene meditasjon er beskrevet i en av de eldste tekstene om yoga, Yoga Sutraene fra Patanjali, jeg vil ikke beskrive teorien, jeg vil prøve å formidle essensen så konsist som mulig i to avsnitt.

Den første typen meditasjon er konsentrasjons- eller støttemeditasjon. I dette tilfellet velger du et hvilket som helst objekt for meditasjon. For eksempel: pust, sensasjoner i kroppen, enhver lyd, en ekstern gjenstand (elv, ild, skyer, stein, stearinlys). Og du konsentrerer oppmerksomheten din om dette objektet. Og det er her moroa begynner. Du ønsker virkelig å holde fokus på objektet, men oppmerksomheten hopper fra tanke til tanke! Vårt sinn er som en vill liten ape, denne apen hopper fra gren til gren (tanke) og oppmerksomheten vår følger denne apen. Jeg vil si med en gang: det er nytteløst å prøve å kjempe med tankene dine. Det er en enkel lov: handlingskraften er lik reaksjonskraften. Derfor vil slik oppførsel bare skape mer spenning. Oppgaven med denne meditasjonen er å lære å håndtere oppmerksomheten din, "temme og bli venner med en ape."

Kontemplasjon er den andre typen meditasjon. Meditasjon uten støtte. Det betyr at vi ikke trenger å konsentrere oss om noe. Vi gjør det når sinnet vårt er rolig nok. Da tenker vi rett og slett på (observerer) alt, uansett hva som skjer. Du kan imidlertid gjøre det med åpne eller lukkede øyne, som i forrige versjon. Her lar vi bare alt skje – lyder, tanker, pust, sensasjoner. Vi er observatører. Som om vi på et øyeblikk ble gjennomsiktige og ingenting klamrer seg til oss, fyller en tilstand av dyp avslapning og samtidig klarhet hele kroppen og sinnet vårt.

Som du kan se, er alt enkelt. Når det er mange tanker, er nervesystemet spent – ​​da bruker vi konsentrasjon av oppmerksomhet. Hvis staten er rolig og jevn, så tenker vi. Det kan være vanskelig i begynnelsen, og det er greit.

Og nå skal jeg fortelle deg en liten hemmelighet.

Ikke fest deg til formell sittende meditasjon. Selvfølgelig er det nødvendig, men mye mer effektivt om du mediterer mange ganger i løpet av dagen, i 5-10 minutter. Det er bevist av erfaring: Hvis du ser etter den perfekte tiden å meditere på, vil du før eller siden komme over det faktum at det alltid vil være viktigere ting å gjøre. Og hvis du lærer å flette meditasjon inn i dine daglige aktiviteter fra første dag, vil du raskt smake fruktene av denne enkle praksisen.

For eksempel kan en tur i parken ved lunsjtid gjøres om til en gående meditasjon, på et kjedelig møte kan du gjøre en meditasjon på pusten eller lyden av en stemme, matlaging kan gjøres om til en meditasjon på lukter eller sensasjoner. Tro meg - alt vil gnistre med nye farger i øyeblikket.

Bare husk…

Enhver, selv den største reisen begynner med det første trinnet.

Lykke til!

Jeg blir ofte bedt om å anbefale litteratur om meditasjon.

Det er to av mine favorittbøker. Jeg elsker å høre på dem i bilen eller før jeg legger meg, om og om igjen.

1. To mystikere "Månen i skyene" - en bok som gir en tilstand av meditasjon. Det er forresten veldig godt å gjøre yoga under den.

2. «Buddha, hjernen og lykkens nevrofysiologi. Hvordan endre livet til det bedre. I sin bok viser den berømte tibetanske mesteren Mingyur Rinpoche, som kombinerer buddhismens eldgamle visdom med de siste oppdagelsene fra vestlig vitenskap, hvordan du kan leve et sunnere og lykkeligere liv gjennom meditasjon.

Jeg ønsker alle en sunn kropp, et kjærlig hjerte og et rolig sinn 🙂 

Legg igjen en kommentar